KINDAMUZIK

VARIOUS ARTISTS | NEW DARK AGE VOL. 1
CD, Strobelight Records/Indigo


Wat moet je zeggen over een verzamel cd met het beste op gothic-rockgebied, waarop ook nog eens vierendertig bands en nummers staan?
Strobelight Records is zich aan het opwerpen als de redder van de traditionele gothic sound en laat zien dat het kennis van zaken heeft met deze dubbel-cd. Vrijwel iedere hedendaagse band die iets betekent op het gebied van gothrock staat op New Dark Age.
De stijlen variëren van echte gothrock tot postpunk en deathrock maar ook naar varianten die met andere stijlen flirten zoals gothabilly (gothic ontmoet rockabilly). Natuurlijk staan de bekendere bands zoals Ikon, Kiss The Blade en Chants Of Maldoror op de cd. Nieuwkomers Black Ice stelen echter opnieuw de show, ook tussen drieëndertig andere bands. Heel goed zijn verder New Days Delay (gothic met surfinvloeden) en Bloody Dead And Sexy (die erg Bowieaans klinken).
Toch ontbreken er een paar namen op dit overzicht. Het Nederlandse Götterdämmerung had een plaats verdiend, net als het aanstormende talent Swann Danger. Verder is deze compilatie een goed begin voor de aankomende (traditional) gothicliefhebber. Vol. 2 is overigens in de maak.
Bezoek Strobelight Records' website
tekst: Martijn van Gessel