KINDAMUZIK.NET webzine

FRANK THE BAPTIST | DIFFERENT DEGREES OF EMPTY
CD, Strobelight/Indigo

Frank the Baptist is een gothicrock band die al sinds 1997 actief is in de Amerikaanse underground. Pas nu heeft een nieuw Duits gothicrock-label het aangedurfd de debuutplaat van de groep uit te brengen. Deze eerste uitgave van Strobelight Records belooft heel wat voor de toekomst.

Frank the Baptist maakt kwalitatief hoogwaardige en originele melancholische rockmuziek. De jaren tachtig wave invloeden zijn natuurlijk duidelijk aanwezig. Het openingsnummer ‘Falling Stars’ doet behoorlijk denken aan The Chameleons. Net als deze jaren tachtig band doet de muziek van Frank the Baptist soms toegankelijk, en zelfs poppy, aan.
Het leuke aan Frank the Baptist is dat de band niet probeert gothic te zijn maar gewoon melancholische rockliedjes schrijft. Nummers zoals ‘Number One’, ‘Echoes Of Never’ en ‘On My Tongue’ klinken allemaal dromerig en treurig zonder neerslachtig te worden. De sferische kant wordt goed afgewisseld met rockelementen, zowel binnen de nummers als in de opbouw van de plaat. Different Degrees Of Empty is een erg leuk debuut, zowel voor de band als voor het label.

Martijn van Gessel